Apple видаляє неактивні акаунти через рік, Google — щонайменше через два

Apple видаляє неактивні акаунти через рік, Google — щонайменше через два

Apple і Google по-різному керують акаунтами померлих користувачів: строки видалення, довірені контакти та доступ до даних.

Apple і Google мають різні правила щодо акаунтів померлих користувачів: Apple може видалити обліковий запис після року неактивності та ще 30 днів після попереджувального листа, тоді як Google може видалити неактивний акаунт не раніше ніж через два роки. Користувачі обох сервісів можуть заздалегідь визначити, як розпорядитися своїми даними.

Як повідомляє Engadget, Google з 2013 року пропонує інструмент Inactive Account Manager. Через нього власник акаунта може обрати видалення даних після трьох, шести або 12 місяців неактивності, а також дозволити переслати інформацію до десяти довіреним контактам.

 

Налаштування для Google

 

Серед даних, які можна передати обраним контактам, — повідомлення, контакти, канали YouTube та інша інформація. Активність у Google визначають, зокрема, за входами до акаунта, використанням застосунку Gmail та діями в інших продуктах компанії.

Якщо користувач не налаштував Inactive Account Manager, родичі можуть звернутися до Google з проханням деактивувати акаунт померлого раніше, ніж спливуть стандартні два роки. Водночас дані з облікового запису їм не нададуть.

 

Спадкові контакти Apple

 

Apple дає змогу призначити до п’яти спадкових контактів. Вони можуть отримати законний доступ до даних iCloud і пристроїв власника після його смерті. Під час призначення такого контакту система створює ключ доступу, який знадобиться надалі.

Щоб отримати дані, спадковий контакт має надати Apple ключ доступу та свідоцтво про смерть. Після цього він має три роки для завантаження фотографій, повідомлень, нотаток, файлів і резервних копій пристроїв. Після завершення цього строку обліковий запис остаточно видаляють.

Придбаний цифровий контент — зокрема музику, фільми та книги — спадкові контакти не отримують. Якщо ж такого контакту не призначили, Apple надсилає попередження після року неактивності в iCloud, а через 30 днів видаляє акаунт.